Festival medu a písničky

17.09.2017 08:25

 

Od 7.9. - 9.9.2017 se uskutečnil v areálu Muzea Fojtství v Kopřivnici čtvrtý ročník Festivalu medu a písničky. Tento festival byl rozdělen podle dnů na tři tématické celky. První den byl věnován medovině, víně a burčáku. Druhý den byl věnován perníku a guláši. Třetí den byla včelařská pouť. Ale hlavní lákadlo pro třetí den bylo vystoupení známé skupiny Mňága a Žďorp. Jinak včelařská pouť byla vlastně všechny tři dny. K vidění byly ukázky prací řezbářů, perníkářů, kovářů i svíčkařů. Za zmínku určitě stojí i fakt, že pro odbornou veřejnost či včelaře byly připraveny přednášky na téma včelařství pro všechny tři dny.

 Kdo chtěl, mohl být v areálu již od rána. Děti mohl odložit na dětské hřiště, sednout si na lavici ke stánku s pivem a hlídat ratolesti. Kolem hřiště byly rozestavěny vzdělávací tabule na téma včelařství. Ve škole, která byla hned u dětského hřiště se nacházela výstava s ochutnávkou medu. Přímo v areálu muzea se nacházely stánky s medovinou, kávou, čajem, medovou limonádou či jídlem. Mohly se zde koupit i perníky či jiná drobnost. Dále se v areálu nacházelo pódium i se zastřešenou konstrukcí, kterou pro tuto akci postavili sami včelaři z kopřivnické organizace. Na tomto místě se odehrávala všechna  pěvecká vystoupení. U pódia byla i ochutnávka vína. Kde jinde. Lidé koštovali a přitom mohli poslouchat pěknou hudbu. 

Hned u vchodu byl prosklený úl se včelami a kasička pro dobrovolné vstupné. Třetí den se vybíralo vstupné 30Kč. Dále se zde nacházel stánek se svíčky a spousta lavic k sezení. Přímo v muzeu byly odborné přednášky od  p. Ženčice, Sedláčka či Salaje. Musím konstatovat, že to pánové vzali z ostra a přednáška se protáhla klidně až na 4 hodiny. A to měli někteří za den i dvě! 

V areálu se nacházel i klát s živými včelami. Byly velice krotké, takže nikoho včely nepopíchaly i přesto, že lide seděli přímo před nimi.

Všechny tři dny bylo krásně, i když k večeru bylo hlavně ve čtvrtek trochu zima. Kdo by chtěl tento festival navštívit, všem vřele doporučuji. Jak včelařům, tak i jejich rodinám nebo přátelům. Kopřivnice i okolí je velice krásné a člověk zde najde vyžití na všechny tři dny, co se festival koná. Když by člověk nechtěl zůstat po všechny tři dny na festivalu, může navštívit muzea ve městě věnované automobilům Tatra či udělat procházky po okolí a navštívit hory a rozhledny na horách Bílá hora či Pískovec. Dále se může odebrat do nedalekého Štramberku, kde se nachází muzeum věnovaném Vlastovi Buriánovi a jeho tvorbě. Dále si zde můžete koupit známé Štramberské uši. Dál na východ se pro zdatnější rozpínají Moravskoslezké beskydy s nejvyšší horou Lysá hora. Z mého pohledu je to krásný kraj a tento festival můžete navštívit kolikrát chcete a přitom tyto tři dny zde prožít pokaždé jinak.