Zájezd na výstavu Hanácká včela a konferenci zlepšovatelů a vynálezců

22.10.2018 20:10

 

V sobotu ráno jsme vyrazili na zájezd výstavy Hanácká včela, která byla spojena s konferencí zlepšovatelů a vynálezců. Zájezd byl organizován předsedou českoskalických včelařů panem Valterou, který je zároveň předseda okresní organizace. Tím se dostal zájezd do podvědomí včelařů z celého okresu a účastnili se ho proto včelaři od Chábor až po Teplice. 

 Před devátou hodinou jsme dorazili k areálu výstaviště Flóra Olomouc. Tady v pavilónu A se výstava od devíti hodin konala. Vystavovalo zde kolem 40 vystavovatelů nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Hned od začátku jsem byl překvapen množstvím lidí, kteří výstavu navštívili. Byli to nejen jednotliví včelaři, ale také celé zájezdy.

  U vchodu na nás vybafl vycpaný medvěd obléhaný úly z dob minulých. O kus dál byly k vidění košíkářky nebo včelí úly od Břinka. Člověk zde mohl ochutnat medovinu od Tomky či od paní Zelené z Přibyslavi, která nalévala všem známým, kteří šli okolo. A těch lidí nebylo málo. Lidé měli zájem nejen o medovinu, ale i o úly Ondřeje Zeleného, který byl ve stejném stánku.

 

  Dále na výstavišti bylo hodně produktů z včelího vosku. Hlavně svíčky. Mezi včelaři ze zahraničí byl i slovenský včelař Vincent Nadániym. Ten zde měl překrásnou kompozici svíček a výrobků z včelího vosku. Například misky. S ním jsem se bavil o ceně medu a počasí na Slovensku. Na Slovensku pršelo více než u nás. Sucho jako u nás na Slovensku není. Med na Slovensku stojí přes 8 euro. Po převedení na Korunu je to přes 200Kč a výkup nabízí jen kolem 70Kč. Proto do výkupu včelaři med moc nedávají a snaží se ho prodat přímo lidem za trojnásobnou cenu.

Po výstavě jsme jeli na přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně, která je svou velikostí největší v evropě a třetí největší na světě. Po krátkém videu jsme měli výklad o elektrárně a pak jsme šli do jejích útrob. Byli jsme i na horní hrázi. Bohužel zde byla zima a mlha, takže jsme se rychle odebrali po krátké procházce po obvodu nádrže do autobusu. Přenocovali jsme v oblasti lázní Karlova studánka v hotelu Džbán.

Druhý den jsme po bohaté snídani vyrazili směrem na Staré Purkanice ke včelaři Milerski. Ten chová 300 včelstev se stabilním výnosem medu. Jedna z otázek byla věnována problematice soužití velkovčelařů s malovčelaři. U nás si včelař stěžuje na velkovčelaře, který si dá 40 včelstev před naše včelstva a tím nám znehodnotí výnos medu.  Na Moravě mají zcela opačný problém. Velkovčelař objeví místo pro včely a malovčelaři se stěhují za ním, takže za pár let jsou na tomto místě nejen včelstva velkovčelaře, ale i spousta včelstev malovčelařů.

Na závěr byla prohlídka zámku Jánský vrh a večeře v hotelu Taverna ve městě Javorník.  I touto cestou mohu poděkovat za krásný výlet hlavně panu Valterovi a těšit se na další výlet, s kterým bychom se mohli údajně podívat až do Polska. 

 

Fotky od Jiřího Lehockého naleznete zde.

Fotky od Bronislava Prokopa naleznete zde.